Geventileerde gevels

Ceramiche Refin produceert gres porcellanato tegels van verschillende formaten, ideaal voor de realisatie van geventileerde gevels.

Dit systeem van gevelbedekking dat oorspronkelijk vooral in Noordelijke landen gebruikt werd, begint een groot succes te worden onder ontwerpers vanwege de hoge isolatiekwaliteiten, die een enorme verbetering van de energieprestaties teweegbrengt qua verwarming en airconditioning.

Het gebruik van een geventileerde gevel verbetert ook de akoestiek en maakt het aldus mogelijk om het gebouw te certificeren. Daarnaast beschermt het het gebouw tegen de weersomstandigheden en kan het worden gerenoveerd zonder dat er ingrijpend metselwerk hoeft te worden uitgevoerd.

Hoe werkt een geventileerde gevel?

Op de muur wordt een metalen structuur geplaatst en eventueel een isolerende laag. De tegels worden vastgehaakt aan de metalen structuur door middel van L-bouten (die kunnen worden weggewerkt of juist in het zicht gelaten worden), zodat er een isolatiewand wordt gecreëerd tussen de isolerende panelen en de tegels.

De afstand tussen de twee bedekkingen maakt een luchtstroom mogelijk, door middel van een “schoorsteeneffect”, een efficiënte en natuurlijke ventilatie die het de binnenwand mogelijk maakt om te “ademen”, waardoor het gebouw afgekoeld wordt. Als de luchtstroom wordt stopgezet, wordt er een thermische isolatie teweeggebracht voor de wintermaanden.

Een geventileerde gevel die met tegels wordt gerealiseerd is dus samengesteld uit:

  • De muur
  • Een metalen dragende structuur die wordt vastgehaakt aan de wand
  • Buitenbetegeling
  • Een (optionele) isolerende laag die wordt vastgehaakt aan de muur

Een geventileerde gevel die wordt gerealiseerd met tegels van Ceramiche Refin biedt daarom duidelijke voordelen in vergelijking met de traditionele technieken zowel op functioneel als op esthetisch niveau.