Wat is gres porcellanato?

Wat is gres porcellanato?

Gres porcellanato is een soort keramiek van compacte en harde pasta, door-en-door gekleurd en niet poreus. Het woord “gres” geeft de keramische massa van de tegel aan: die is extreem gesinterd, compact dus, en daarom is de tegel zo sterk.

 

Het resultaat is een koek van magere, hittebestendige klei, die gebakken wordt in de oven (1200-1400 °C) tot het een verglazingsstaat bereikt die niet poreus en ondoordringbaar wordt.

 

Grès porcellanato is het materiaal met de laagste waterabsorptiewaarden, dus de hoeveelheid water die de plaat kan opnemen in bepaalde omstandigheden.

 

Dit is een van de twee parameters waarop de normen EN ISO gebaseerd zijn en hierdoor heeft het materiaal ook zo’n hoge buigvastheid, de hoogste spanning die het materiaal kan verdragen voor het breekt, als het wordt onderworpen aan een steeds grotere buiging.

 

De zeer hoge krasbestendigheid is een van de meest opvallende kenmerken van gres porcellanato, de resistentie die het oppervlak heeft als er oppervlakken, materialen of dingen mee in contact komen.