Houtlook tegels

Keramisch met houteffect

Bijna synesthetisch is de benadering van Ceramiche Refin te noemen, dat zich de laatste jaren heeft gericht op trends in de hedendaagse woninginrichting met uitputtend materiaalonderzoek met betrekking tot het gres porcellanato met houteffect dat niet simpelweg een reproductie is, maar een nieuwe uitwerking, of beter gezegd, een evolutie van het natuurlijke materiaal. Deze richting […]

Bijna synesthetisch is de benadering van Ceramiche Refin te noemen, dat zich de laatste jaren heeft gericht op trends in de hedendaagse woninginrichting met uitputtend materiaalonderzoek met betrekking tot het gres porcellanato met houteffect dat niet simpelweg een reproductie is, maar een nieuwe uitwerking, of beter gezegd, een evolutie van het natuurlijke materiaal. Deze richting sloeg het bedrijf al in op een moment dat het houteffect nog niet zo wijdverspreid was op de markt. Vervolgens heeft het er voortdurend aan gewerkt, ondersteund door ultramoderne productiemogelijkheden, om verder te gaan dan eenvoudig kopiëren: het resultaat is te bewonderen in een aantal tegelcollecties van gres porcellanato met houteffect waarin het materiaal zich vernieuwt en vol bijzondere suggesties zit.

Gres porcellanato is een keramieksoort van een compact, hard, niet-poreus mengsel met hoge technische, mechanische en esthetische kenmerken. De technologische innovatie in de keramieksector maakt het tegenwoordig mogelijk om platen en latten te produceren die de uiterlijke bijzonderheden van houtsoorten natuurgetrouw nabootsen en tegelijkertijd gepaard gaan aan de prestaties van gres. Door dit resultaat kunnen dus vloeren van gres porcellanato met houteffect worden gerealiseerd en kunnen ruimten, binnens- of buitenshuis, de esthetische en sensoriële kenmerken krijgen en warmte en intimiteit uitstralen zoals voorheen alleen echt hout dat kon. Nu is dit dus ook mogelijk in vertrekken waar het gebruik van gres zeker de voorkeur heeft omdat het duurzamer, sterker en gemakkelijker te onderhouden is dan echt hout.

Waterdichtheid en vlekbestendigheid, slijt- en stootvastheid, breukbestendigheid: dit zijn de voornaamste voordelen van gres porcellanato met houteffect. Daarnaast is het materiaal brandvertragend en blijft het onveranderlijk, in elk klimaattype, ondanks het verstrijken van de tijd en het effect van weersinvloeden. Daarnaast is keramiek een inert materiaal dat wordt vervaardigd uit grondstoffen die gemakkelijk in de natuur gewonnen kunnen worden. Dit zorgt dus voor een geringe milieu-impact, wat gres met houteffect tot een perfect milieucompatibele keuze maakt.

Vele houtsoorten kunnen qua uiterlijk worden gereproduceerd op keramiek, en even zo groot is het aanbod van tegelcollecties van gres porcellanato met houteffect van Refin, die de elegantie van de ware natuurlijke materialen imiteren en herinneren aan het oorspronkelijke materiaal, in de meest uiteenlopende vormen.

Enkele lijnen worden gekarakteriseerd door het esthetische uiterlijk en de originele kleurpaletten waarop ze zijn geïnspireerd, zoals het wintereikenhout in de collectie Deck, kastanjehout in Giant en eikenhout in de lijn Trail; andere imiteren verschillende inlegsoorten of bijzondere houtformaten, van de Franse visgraat of de Hongaarse punt van Chevron tot en met de patroonvloeren van Mansion en Baita.

Verder zijn er tegelcollecties van gres porcellanato met houteffect die de verschillende varianten van het materiaal interpreteren, naargelang de gebruikswijze en de behandelingen waaraan het wordt onderworpen: in Larix reproduceren de latten het larikshout zowel naturel, alsof het pas gezaagd is, als wanneer het binnenshuis wordt gebruikt waar het niet blootstaat aan weersinvloeden, of buitenshuis, waar het grijs wordt in schaduwzones en bruinig in zones waar het blootstaat aan zonlicht; Kasai daarentegen stelt gebrand cederhout voor en is geïnspireerd op Yakisugi, een Japanse bewerkingstechniek van latten waarbij ze gebrand worden met het doel ze te beschermen en te conserveren.

Andere collecties bieden ten slotte interpretaties van doorleefdere houtsoorten die getekend zijn door de tijd, zoals de latten Bois van de lijn Epoque en de versleten texturen van Wood², een ongebruikelijke tegel met houteffect in vierkant formaat